2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.

HESlenmemek elde değil..

Merhaba arkadaşlar. Bu ilk yazımda size doğanın nasıl tahrip edildiği konusuna değineceğim. (Yazımı okurken sakın siyasi diye düşünmeyin, bir doğa sever olarak okuyun)

Bildiğiniz üzere Giresun dağları oldukça eğimlidir, yani HES’ler için uygundur. Yağlıdere ve Dereli vadisi içerisinde yapılan HES’leri görmeseniz de duymuştursunuz. Bu iki vadide Karadeniz ile İç Anadolu’yu birbirine bağlayan en kısa geçitlerdir, araştırabilirsiniz. Ve bu vadilerin yolları Giresun’un daha doğrusu Karadeniz’in en güzel yaylalarına giden güzergahlardır. Ne hikmetse Karadeniz’e ve doğaya yapılan bu eziyet (HES), çevremizdeki diğer illere göre bu iki vadide daha da yoğunlaşmıştır.

Neden bu vadiler seçilmiştir bilinir ama bazı hususlar doğrultusunda söylenemez. Ben size söylenebilecekleri söyledim (3.cümle). Bu iki vadinin insanı da geçimini hayvancılık ve tarımdan sağlardı. Hayvancılık pek kalmadı (yaylalarımızı da çevirdiler, hayvan otlatacak yer kalmadı), E fındık da para etmiyor, vatandaş da ne yapsın? “Yerlerinizden geçer belki HES’ler de para görür cebiniz” düşüncesiyle kandırıldı işgüzar muhtarlar tarafından.

Bu konuyu bir televizyon dizisinde de gördüm çalıntı bir yazı diye düşünebilirsiniz haklı olarak ama ben Yağlıdere vadisinde büyüdüm. Bu işlerin içinde büyüdüm. Her sene okul biter bitmez yaylaya çıkar çam ağaçlarının içinde dolaşır gürül gürül akan her sene sel olan derelerde balıklar tutardım. Şimdi ise derelerin suyu hapsedildi o güzelim çam ağaçları şirketler tarafından yenileri dikilecektir vaadiyle kesilmiştir.

Haklarını yemeyelim fidan diktiler kestikleri 100 çam ağacına 1 fidan olmak kaydıyla çok duyarlılar teşekkür ediyorum yöneticilerine!! Her neyse konu biraz dolaştı geri dönüp toparlayalım. Doğa, ona karşı yaptığın acımasızlığın karşılığını mutlaka senden alır. Fazla yağmur yağdığı zaman derelerimiz eskisi gibi gürül gürül akıyor ve can yakıyor örnekleri aklınıza gelir illaki. Eskiden dereler gürül gürül aktığı için sel felaketlerine alışık ve dolayısyla hazırlıklıydık, şimdi ise biraz yağmur yağdığında “dışarı çıkmayalım aman bir şey olur sel gelir” diye korkar olmuşuz. Ne alaka diyebilirsiniz ama bunlar hep doğamızı katleden HES’lerin suçudur ancak biz bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığıyla yaşadığımız için sesimizi çıkarmıyoruz. Oysa ki yılanın dokunduğu insanlar bile sesini çıkarmıyolar.

Derelerin kurumasıyla birlikte (pardon dere dedim obuz* olacaktı) derelerimize bağlı olan tuvaletler (!) in kokuları, sivrisinekler gün yüzüne çıkmaya başladı. (Bir yaz günü Yağlıdere’ye gidip bakabilirsiniz, tabi isterseniz) Bu olumsuzluklar derelerimizin kurumasıyla dolayısıyla HES’ler yüzünden olmuştur.

Çocuklarımız gelecekte burlarda yaşamak istemeyecekler, doğadan kopacaklar, Giresun’ u terkedecekler. Doğaya sahip çıkmalıyız çıkmazsak olacakları söyledim. Nerden biliyorsun belki gitmeyecekler diyenler de çıkabilir ama gençlerimizi görüyorsunuz (gençler derken ben de 21 yaşındayım) doğayı terkediyorlar.

Neyse saygılar benden olsun okuyan herkese teşekkür ederim.

Bu yazıyı paylaşın
Ali Yasin Tekneci
Ali Yasin Tekneci

Yağlıdere de doğup büyüdüm. İlkokul ve Liseyi Yağlıdere de okudum. Yağlıdere Anadolu Lisesi mezunuyum. Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümü okuyorum

Articles: 4

3 Comments

  1. Derelerimiz kurudu.. Yaglidere çakıl dolmuş insanların umrunda değil. Koskoca yaglidere sizinti olmuş. Seneye alabalık bulur yerler.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.