
2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.
Hayvanlardan İnsanlara Geçiş Gösteren ve Malta Humması Olarak Adlandırılan Brusella Enfeksiyonları

Bruselloz enfekte hayvanlardan, özellikle evcil geviş getiren hayvanlardan ve domuzdan insanlara direkt olarak veya dolaylı yollarla bulaşan bir hayvansal bakteri hastalığıdır. Bu hastalık halk dilinde azalıp çoğalan ateş özelliği nedeni ile dalgalı ateş olarak adlandırılmaktadır. Hayvanların yaygın bir şekilde kullanılmadığı birkaç ülke dışında tüm dünyada yaygın bir şekilde görülen enfeksiyon hastalığıdır. Bruselloz genellikle akut ateşli bir hastalık şeklinde görülse de klinik belirtileri geniş ölçüde değişkenlik göstermektedir ve tanı koydurucu tanımlayıcı belirtiler olmayabilir. Bu nedenle hastalığın klinik tanısı genellikle bakteriyolojik veya serolojik testlerin sonuçları ile yapılmak zorundadır. Bazı hastalarda bu şekilde de tanı konulabilmediği için bu testler birlikte kullanılabilir. Brusella belirtileri nedir ve nasıl ortaya çıkar veya tedavisi nasıldır şeklindeki soruların cevabı için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
İnsanlarda oldukça yaygın bir şekilde görülen brusella enfeksiyonları koyun, keçi ve develer gibi geviş getiren hayvanlardan bulaşmaktadır. Ayrıca bazı çalışmalarda domuzlarda ve deniz ürünlerinde de bu enfeksiyon etkenine rastlanılmıştır anca bu canlıların bulaştırıcılıkta etkili olup olmadığı hakkında net bir bilgi verilmemiştir.
Brusella enfeksiyonları hayvancılığın gelişmediği ülkeler haricinde tüm dünyada oldukça yaygın bir şekilde görülen bir hastalıktır. Görülen vakalarda gelişmemiş ülkeler gelişmiş ülkelere oranla 10 kat daha fazla bu hastalığa yakalanmaktadır. Uzmanlar bu oranın ve görülme sıklığının hastalığın bildirilmemesinden dolayı daha fazla olabileceğini düşünmektedirler. Özellikle hayvan kesme merkezlerinde çalışan işçiler, çiftçiler, çobanlar, veterinerler ve kasaplar gibi bu hayvanlar ile yakın temasta bulunan kişiler bu hastalık açısından risk altındadır. Brusella teşhisi konulurken de bu meslek gruplarında olup olmadığı doktorlar tarafından kontrol edilmektedir.

Brusella Enfeksiyonlarının Belirtileri Nelerdir?
Brusella enfeksiyonlarının etkeni olan bruselloz hastalara bulaştıktan sonra yaklaşık 1 ay boyunca konaklama dönemi geçirir. Bu dönem kişinin bağışıklık sistemine göre 1 haftaya kadar çekildiği gibi 3 aya kadar da uzayabilmektedir. Hastalıkta görülen tüm belirti ve bulgular da bu kuluçka döneminden sonra ortaya çıkmaktadır. Brusella enfeksiyonlarında hastalığın spesifik bir özelliği yoktur yani diğer enfeksiyon hastalıklarında görülen belirti ve bulgular ile benzerlik göstermektedir. İşte brusella enfeksiyonlarında yaygın olarak görülen belirti ve bulgular;
- 39 derecenin üzerinde seyreden ateş
- Şiddetli terleme atakları
- Halsizlik
- İştah kaybı
- Mide bulantısı, kusma
- İshal veya kabızlık
- Kemik ağrısı
- Kas ağrısı
- Eklem ağrısı gibi belirtiler brusella enfeksiyonlarında yaygın olarak görülen belirti ve bulgulardandır.
Bu belirtiler kısa bir süre devam edebileceği gibi 1 yıla kadar uzayarak kronik brusella halini alabilmektedir. Bunun başlıca nedeni ise yanlış veya yetersiz antibiyotik kullanımıdır. Bu nedenle brusella tanısı konulan hastaların yakından takip edilmesi ve tedavi kurallarına uyması gerekmektedir.
Brusella Enfeksiyonunun Nedenleri Nelerdir?
Brusella enfeksiyonu hastalığın etkeni olan bruselloz bakterisinin vücuda girmesinden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu bakteri hastalığı etkeni taşıyan hayvanlardan temas ile veya hayvanların enfekte ettiği ürünlere temas yoluyla olabilmektedir. İşte brusella enfeksiyonunun bulaşmasına neden olan risk faktörleri;
- Enfekte hayvanın etini çiğ veya iyice pişirmeden tüketmek
- Brusella enfeksiyonu etkeninin bulunduğu bir çevre ile temas etmek
- Enfekte hayvanın dışkısı, idrarı, salyası veya diğer vücut sıvıları ile temas etmek
- Nadiren de olsa insandan insana cinsel ilişki veya kan nakli gibi durumlarda bulaşma olabilmektedir.
Brusella Enfeksiyonunun Tedavisi Nasıldır?
Brusella enfeksiyonu bir bakteri hastalığı türü olduğu için kullanılan en yaygın ve en etkili tedavi yöntemi de antibiyotik tedavisidir. Ancak bu tedaviye başlamadan önce enfeksiyon hastalıkları hastaneleri doktorlarının çeşitli testler ile tanı koyması gerekmektedir. Antibiyotik tedavisi olarak ise doksisiklin, streptomisin ve rifampisin etkili ilaçlar kullanılmaktadır. Daha fazla bilgi için uzman doktor .net sitesini ziyaret edebilirsiniz.
2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.