Giresun’da Vaşak Görüntülendi

Türkiye’de nesli tükenen hayvanlar listesinde yer alan vaşak Giresun’da cep telefonu kamerası ile görüntülendi. Aşırı avcılık, kirlilik, doğanın tahrip edilmesi gibi nedenlerle nesli neredeyse tükenmiş olan vaşakların görülebiliyor olması, bu canlılar için hala bir umut olduğu anlamına geliyor.

74bb03da-5895-4b4e-a874-d8b2b4704c75
Fotoğraf: Bilal Demir (Orijinal)

Vaşak, kedigiller (Felidae) familyasından Lynx cinsini oluşturan orta büyüklükte etçil omurgalı ve yabani hayvan türlerinin ortak adı. Kediye benzemekle birlikte normal kedi ağırlığından 5 kat daha ağırdırlar. Kulakları normal kediye kıyasla daha uzun ve uçları tüylüdür. Kış bastırdığında ise sadece kulaklarının üzerindeki tüyler değil tüm vücudu kalın bir tüy tabakası ile kaplanır. Adeta kışın gelmesi ile mantolarını giyerler. Patilerinin genişliği karda yürümelerini kolaylaştırır. Afrikalı vaşaklar, vücuduna oranla Afrika’nın en hızlı ve en tehlikeli hayvanıdır. Örneğin bir antilobun boynuna atılıp onu yere çekme yeteneğine sahiptir. Gövdelerine göre küçük kalan başları ve kısa kuyrukları ile ilk bakışta ürkütücü gözükseler de görünüşleri kesinlikle etkileyicidir. Renkleri kum renginden koyu kahveye kadar değişir.

0251d983-4db7-431b-9f78-8864bf43c1af
Fotoğraf: Bilal Demir (Orijinal)
5d0c3ec5-4445-4469-a35f-607a9169dccb
Fotoğraf: Bilal Demir (Orijinal)

Vaşaklar, engebeli arazilerde ve özellikle çam ormanlarında yaşarlar. Ancak açık ormanlık araziler ya da diğer coğrafi mekanlarda da rahatlıkla yaşamlarını sürdürebilirler. Hatta denizden 3000 metre yükseklikte yaşayan vaşaklar bulunmaktadır. Sadece iyi bir dağcı değil aynı zamanda iyi birer yüzücüdürler. Çok hızlı ve çevik bir hayvan olduğundan tavşan, kemiriciler, ördek, yer kuşları, balık gibi hayvanları  kendilerine kolaylıkla av yaparlar. Her vahşi kedide olduğu gibi avını mükemmel gözler ve yaklaştığını hissettirmez.

Vaşaklar ara sıra avlanırken birlikte hareket ederler. Özellikle tavşan gruplarını avlarken birlikte hareket ettikleri görülür. Avlanma zamanı olarak geceden ziyade gündüzü tercih ederler.Çiftleşme döneminde egemenlik alanının dışına çıkarlar. Genellikle de Ocak sonu ya da Mart başı arasında çiftleşirler. Dişi vaşakların hamileliği yaklaşık 70 gün sürer ve 2 ila 3 yavru doğurur. Yavrular annelerinin bir dahaki çiftleşme dönemine kadar ayrılmazlar. Dişi vaşaklar 21 aylıkken erkek vaşaklar ise 33 aylıkken erginleşirler.

Doğal hayatın bir parçası olan vaşaklar insanoğlunun tehdidi altındadır. World Conservation Union (Dünya Koruma Birliği) açıkladığı nesli tehlike altındaki 120 memeli türü arasında vaşaklara da yer verilmiştir. Giresun dağlarında hala var olan bu canlıyı Giresun halkı olarak korumak hepimizin sorumluluğundadır. Giresun Blog olarak bu bilinci oluşturmak bizim görevimiz, inisiyatif ise siz değerli halkımızındır.

Not: Nesli tükenmekte olan canlılar listesinde bulunduğundan dolayı ilçe, mevki gibi konum bilgileri verilmemiştir.

Fotoğraflar; Bilal Demir.

Minik uyarı: Gönüllü yazarımız tarafından yazılan bu içeriği yayınlayalı yaklaşık 4 sene geçti. İçindeki bilgilerin eskimiş olabileceğine karşı dikkatli olmanızı öneririz. Eğer güncel bir sorunuz varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.

Emin Karataş

28 Ağustos 1988 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlköğretim ve liseyi İstanbul'da bitirdikten sonra 2007 yılında Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Mühendisliği bölümünü kazandı. 2011 yılında mezun oldu ve aynı yıl yüksek lisansa başladı. Şuan aynı üniversitede Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı'nda yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. En büyük hobisi bilim olmakla birlikte kitap okumayı ve doğayla iç içe olmayı seviyor. Giresunlu ve çok mutlu.

6 yorum yapıldı