
2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.
Giresun’da Sosyal Alan Yetersizliği


Boş zamanlarımızı değerlendirecek yer ararız bazen. Okuldan, evden, işten ne zaman çıksak yakınlarımızla ilk buluşacağımız yeri bile seçmekte zorlanırız. İşte bu konuda Giresun biraz yetersiz kalıyor. Ne zaman arkadaşlarımız vakit geçirmek istesek hep aynı soru “Nereye gidelim, ne yapalım ?” Bu sorun sadece bir kaç defa değil her seferinde zamanımızı değerlendirmek yerine sadece düşünmekle geçiyor. Kişi ruhuna, tarzına, yaşına hitap eden cafe ve benzeri mekanlar aramakta her zaman.
Giresun bu konuda yıllardır eksik. Çoğu mekan sadece içecek ve yiyecek haricinde hiç bir ayrıcalık sunmuyor. Biz gençler olarak farklı konseptli, samimi ve merkez içinde rahat rahat eğlenebileceğimiz vakit geçirebileceğimiz yerler arıyoruz.
Her geçen gün yeni yerler açılıyor ve ardından kapanıyor. Kapanmayanlar ise aynı konsept içinde olduğu için alışılagelmiş yerlerden hiç bir farkı yok. Benim düşüncem şu ki mekanların ilk olarak müşteri çeken yanı kesinlikle isimleridir. Samimi, zekice koyulmuş cafe isimleri sanki içeri adım atmaya zorluyor insanı. Ancak içeri girdiğimizde sıradanlaşmış şeyler görmek hayal kırıklığına sebep oluyor. Genç kesimin asıl istediği farklılığı iç mekan tasarımında, menülerde hatta koltuk ve sandalyelerde bile dile getirilebilir. Masalara isim koymak buna bir örnek olarak gösterilebilir. Bu tarz mekanlarda haftanın en az 1 günü çeşitli etkinlikler, indirimler yaşıtlarımı her zaman yönlendirir. Yapılması gereken tek şey bence biraz “araştırma yapmak ve düşünmek” buna esinlenmek de diyebilir. Fotoğraflarda gördüğümüz mekanları, konseptleri aynı şekilde değilde onlardan biraz esinlenilmiş olarak yaşanan şehre uyarlanmış olarak görmeyi çok isterim. Genel kesime hitap etmek yerine belli kesim ve tarzlara hitap etmek bu konuda mekan sahiplerine yardımcı olabilir. Örnek olarak kitap okumayı çok seven bir kesime hitap eden veya eğlenmek isteyen insanlara hitap eden yerler tasarlamak çok büyük bir artıdır. İlginç bir mekan tasarımınız varsa oraya ilk gelen müşteri “Burası güzelmiş yahu, hep gelelim olur mu ?” demeden edemez.
Giresun‘da yeni cafe tarzı mekan açmak isteyenlerin bence biraz oturup düşünmesi ve “farklılığı” ortaya çıkarması gerekiyor diye düşünüyorum. Her mekanı öne çıkaran bir özelliği vardır. Kimisinin müziği kimisinin manzarası. Bulunduğu konum olarak çok keyif verici bir yerde değilseniz, o mekanın içini keyif verici duruma getirebilirsiniz. Böylece “geçerken uğrayan” kısım yerine “hadi oraya gidelim” diyen müşterilere sahip olursunuz.
Bizde gençler olarak yeni açılacak veya konsept değiştirecek mekanların biraz daha bizlere hitap etmesini diliyoruz. Böylece hem biz öğrenciler olarak çok değerli “vaktimizi” güzel geçirmiş mekan sahipleri ise daha çok kazanç sağlamış olurlar.
3 Comments
Leave a Reply
2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.
yazıyı yazan arkadasımın emegıne saglık gercekten bende giresunluyum ve gazi üniversitesi rekreasyon yönetimi bölümü okumaktayım bölümümün amacıda insanları boş zamanlarını gecırebıleceklerı alanlar yaratmak dıyebılırız dediğiniz cok dogru giresun bu konuda hayli zayıf yalnız bu sadece cafelerle olucak iş değil ben okudugum okul ıtıbarıyle bunun sadece özel fikirlerle değil tuzel fikilerle oluşacagını öğrendım yanı iş fikirlerle bitmiyor belediyelerın de bunun için çok iyi etken oldugunu soyleyebılırım kerim baskan cok degiştirdi giresunun ancak rekreasyon alanları acısından bıraz zayıf kaldı ınsallah bu konu hakkında da bı degısıklık olur
Açıkçası kardeşim gerçekten güzel bir yazı olmuş bende belki yazımızı okuyup cafe açmak isteyen bir kişi olursa diye örnek vermek istiyorum. Erzurum’da bu ay içinde mükemmel bir kafe açıldı. Kafenin tasarımını ise İzmir’den gelen aslen Erzurum’lu olan birisi üstlendi. Şu anda kafe resmi olarak açılışını yapmadığı halde her gün dolup taşıyor. Nedeni ise sakin, konseptli olabilmesi. Birisi ders çalışırken diğerleri kütüphane alanında kitabını okuyabiliyor, birileri tabu oynarken diğerleri kahvelerini yudumlayıp sohbet edebiliyor. Ortamların bu şekilde olması demek seninde fikirlerine uyuyor…
emeğinize sağlık güzel yazı olmuş. bende giresunluyum ama erzurumda öğrenciyim. erzurumda yapılan ve uygulanan cafelerin consepti biraz girusunumuza uygulayabilen çıksa hiçbir sorun kalmayacağını düşünüyorum. ve ben canlı müzik konusunun üzerinde durmak istiyorum. gidilebilecek doğru düzgün bir canlı müzik mekanımız yok. ve bu durum çok can sıkıcı oluyor üniversite öğrencileri için. yok dedim ama belki 1-2 tane olabilir. cafelerde sürekli canlı müzik olsa kim ne kaybeder. öğrenciler daha çok yönelmez mi cafelere. malum saat 22:00den sonra alkol satışı yasak bunu işletmecilerimizin değerlendirmesi gerekli. hem canlı müziğini dinleyip hem alkolünü alıp keyif yapılabilecek kaç yer var barlar haricinde giresunda… şöyle bi interneti kurcalayıp cafe conseptlerine bakıp ne güzel yerler açılabilir.