2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.

Giresun’da eğlence ve kültür-sanat faaliyetleri resmen bitiyor

Kirazın anavatanı, fındığın başkenti diye tarımsal simgelerle yıllarca övünüp durduk. Fakat kimse Giresun’daki yaşamın ne derece standartlara ulaştığından bahsetmedi ve geliştirmek için çaba harcamadı.

İlk olarak öğrencileri örnek göstererek başlamak istiyorum. Giresun Üniversitesi kurulduğundan beri Giresun, ilçeleriyle birlikte büyük bir genç nüfusa sahip olmaya başladı. Öğrenciler her gün kendi çapında eğlenme yolları bularak çeşitli işletmeleri kalkındırıyor. Ekonomik anlamda kalkınmanın yolu bulundu sayılır. Fakat öğrencilerin bu işletmelerdeki yaptıkları faaliyetler oturup birşeyler içmekten ve okey-tavla-iskambil oyunları oynamaktan öteye gidemiyor. Şehirde (Belediye Tiyatrosu ve Aksu Festivali dışında) kültür ve sanat adına yapılan çok göz doldurucu bir faaliyet de ne yazık ki yok. Bu durum haliyle üniversite öğrencilerinin psikolojilerini de etkiliyor. Derslerinde başarısızlık, mutsuzluk, halsizlik, bitkinlik ve şehirden memnun olamama gibi çeşitli sorunlar baş göstermeye başlıyor.

Sadece öğrenciler mi? Tabi ki hayır. Yaşadığı hayattan mutsuz, şehrimde yapacak bir sosyal aktivitem yok diye yakınan, Giresun’u kötüleyen, şehirle ilgili bütün umutlarını kaybetmiş bir yerel halk da var bu şehirde. Umutlarını yitirmeleri de “bu şehir için birşey yapılamaz” algısını yaratıyor. Üstelik bu olumsuz kitle, bu şehir için birşeyler yapanlara da deli gözüyle bakıyor ve önüne engeller dayamaya çalışıyor.

Yeri gelmişken çok açık ve net biçimde bu siyasi konuya da değineceğim. Aslında hepimizin bildiği şey bu. Giresun’daki siyasi çekişmeler, yerel kalkınmayı ve dolaylı olarak da faaliyet sektörünü de etkiliyor. Çünkü bu şehirde birlik yok. Belediye bir şey yapmaya çalışsa, öteki taraftan ses çıkıyor. Valilik bir şey yapsa, diğer taraf destek vermiyor. Üniversite bir şey yapsa… diye uzar gider bu liste. Çünkü Giresun için birşeyler yapacak adamların hepsi farklı siyasi görüşlerden ve bu kişileri bir araya getirmek asla mümkün değil.

Bunun en basit örneği de kültür merkezi. Yeni yapılan Atatürk Meydanı’ndaki oturma yerlerinden birine dikkat ettiyseniz tam olarak şöyle bir ifade var “Kültür ve Sanat şehri Giresun”. İnsan bu yazıyı görünce kendini gülmekten alamıyor doğrusu. Yahu kültür merkezi olmayan bir kültür-sanat şehri mi olur?

Neden kültür merkezi yapılmıyor sorusunun cevabı ise tamamen siyaset! Belediye, Valilik ve Bakanlıklar arasında geçen arazi tartışması yüzünden projesi bile çizilen kültür merkezi projesi faaliyete geçirilemiyor. Eskiden Sokakbaşı’nda külüstür de olsa bir yer vardı hatırlıyorsanız. Yenisini yapacağız diye o da yıkıldı.

Giresun Belediyesi de haftalarca Atatürk Meydanı’nda yeni Sokakbaşı Kültür Merkezi projesinin maketini sergilemişti. Hani nerde? Yapıldı da biz mi göremiyoruz? Kimse kusura bakmasın ama kültür ve sanat konuları olunca her kesimden herkesi gerektiği şekilde uygun bir üslupla eleştiri yağmuruna tutup sorularımı sorarım. Yapılması planlanan birden fazla kültür merkezi projesi var ama yapan yok. Yapacaklara da diğerleri engel oluyor.

Giresun’un acil ihtiyaçlarından biri olan kültür merkezi konusu üzerinden siyasi oyunlar çeviren kişileri (kim olduklarını da bilmediğim için göz önünde duran kişilere direkt olarak yüklenmek doğru olmaz) bu şehir adına bir şeyler yapmaya çalışan genç bir birey olarak asla affetmeyeceğimi bildirmek istiyorum. Üniversite eğitimim nedeniyle yaklaşık 4 yıldır bu şehirdeyim. Ben İstanbul’daki bağlarımı kullanarak Giresun Blog üzerinden bu şehirde çok sayıda tiyatro, söyleşi ve konser etkinliği kazandırmak istiyordum ama yapamadım. Çünkü adamlar bana kaç kişilik salonunuz var dediklerinde utancımdan “Bir tane minik Vahit Sütlaş’ımız var” bile diyemiyorum. “Daha büyük salon yapılıyor, ama o bu yıl yetişmez” diyorum. En son Giresun’a taşımaya çalıştığımız !f İstanbul Film Festivali’ni bile yapacak yer bulamayıp bir otelin yemek terasını kullanmak zorunda kalmıştık. Şu zamana kadar bu şehir için yapabildiğim en büyük şeylerden biri sinema salonlarının yenilenmesi oldu.

Suçu tek siyasilere atmayacağım tabiki. Bütün suç kendi çıkarları uğruna şehirdeki olumsuzluğa giden yaşam standartlarını görüp de ses çıkarmayan “umursamaz halkımızda ve gençliğimizde”. Ara sıra Giresun Blog’un Facebook sayfasından tepkileri ölçmek için bazı şeyler yazıyorum. Geçtiğimiz yıl bir haftasonu Samsun ve Trabzon’da Sıla konseri varken, Ordu’da da Yetenek Sizsiniz programı vardı. Bunu dile getirdiğimde bazılarının verdiği cevap şunlar oldu: “Çok mu lazım Sıla, çok mu lazım Acun?”

En son; sevilen sanatçılardan biri olan ve hatta konseri yapılacak denilerek Giresun Üniversitesi öğrencilerinin geçmişte dolandırılmasına bile vesile olan Halil Sezai, Karadeniz konser turunu açıkladı. Sırasıyla Sinop, Samsun, Ordu’da konser verecek olan Halil Sezai, Giresun’da çişini yaptıktan sonra Trabzon konserine yetişecek. Neden? Benim şehrim bunları hak etmiyor? Neden bizde de büyük etkinlik mekanları yok? Neden bir organizatörümüz ve girişimcimiz yok? Daha sinema salonu bile bulunmayan Sinop’tan neyimiz eksik?

Giresun Blog’den Gönderi

Bu yazıyı okuyan Giresun sevdalılarından bir ricam var! Lütfen bu yazıyı sosyal medya hesaplarınızdan paylaşın! Sevgili gazete ve diğer imtiyaz sahipleri, lütfen bu yazıyı yayın organlarınızdan yayınlayın, ben sizden para felan istemiyorum. Ne olur Giresun halkının bu konuda bilinçlenmesine vesile olun. Hani basketbol maçlarında diyoruz ya: “Güzel günler göreceğiz, güneşli günler diye” – Görelim artık, ne olur görelim!

Bu yazıyı paylaşın
Fatih Özdemir
Fatih Özdemir

Giresun Blog Proje Yöneticisi - 10 yıldır blog yazıyor, arada video çekiyor, her fırsatta geziyor ve freelance dijital projeler tasarlıyorum.

Articles: 119

22 Comments

  1. sevgili bloğ yönetimi. görüyorum ki giresun aşığısınız ancak lütfen yazıları yazarken birazcık araştıralım zira sizin araştırmadan yazıyor olmanız bizi kırıyor giresun da biz yıllardır maddi destek olmaksızın tiyatro yapmaya çalışıyoruz google a tiyatro cümbüş-ü muhabbet yazmanız yeterlidir 05068270002 iletişim numaramız tiyatro ve giresunda tiyatro hakkında bol bol sohbet ederiz

    • Ekibinizi biliyoruz. Bizim Giresun’daki sanat aşıklarından şüphemiz yok. Derdimiz Giresun’un geneliyle ilgili. Yanlış bir anlaşılma olmasın.

  2. Biterse bitsin sanki çok lazım günahtan başka bişeye yaramıyo zaten

  3. Çok doğru tespitlerin var tabiki, ama maalesef bu şehirde ağzı olan konuşuyor kaba tabirle seninde vurguladığı gibi icraat yok küçücük ve hiçbir şeyi olmayan bu şehirdeki mv a.adayı sayıları ise müthiş anlamak zor değil.Canım ağzına sağlık.

  4. o konuda belediyenin hakkını yememek lazım elinden geldiğince bu tür organizasyonları belediye yapıyor. hic bir milli ve dini değerlerimizi unutmayan sadece belediye (ha belediyenin eksikleri yanlışları yokmu tabiki var) milli bayramlarda olsun dini bayramlarda olsun kücük veya büyük tüm etkinlikleri belediye yaptı bu zamana kadar. ama sadece belediyenin uğraşmasıyla olmaz bu işler başkalarınında yani kısacası giresundaki godamanlarında olaylara el atması lazım. bi ilçe belediyeleriyle giresun belediyesini kıyaslarsan ne demek istediğimi daha iyi anlarsın.
    not: ben yazdığın yazıda haksızsın demiyorum tabiki haklısın ama eksik olan yerler var bence.

  5. ALLAHINA GURBAN GİRESUNUM. TRABZONLUYUM AMA DEĞERİNİ BİLİN ÖZLEDİM

  6. Lütfen sivil toplum birleşin siyasilerin görmediğini sizler bir araya gelerek sesinizi duyuru.

  7. Yazdiklarinizi tamamen okumadim ama giresunun eglenceden sosyal faliyetten ziyade baska seylere ihtiyaci var bence..ilk önce dogal gaz kisin giresunda merkezde nefes alamiyorsun kömür dumanindan ..insanlara kömür degil bedava zehir hediye veriyorlar secim zamani..giresun merkezini degilde bir bulancaga gitseniz anlarsiniz..bir misal daha su aritma tesisi..devlet ha babam ekonomi diyor alt yapi yok yol haric..bir misal daha hala giresunde cöpler sahilin önündemi yigiliyor? Geri dönüsüm lazim budur ihtiyaci..yasam kalitesi ister insanlar eglenceden önce..

    • Tamamını okusaymışsınız keşke. Çünkü yazı sadece Kültür ve Sanat etkinliklerinden ibaret değil

  8. 1970lerda başlayan, yada hiç başlamayan, bu söylediğiniz gelişmeler için bundan sonra pek yapacak bir şey yok, en azından bi 30 yıl..

  9. Bence abartılan hiç bir şey yok harfi harfine hepsi doğru adam akıllı etkinlik yapilacak ailelerimizle arkadaslarimzla zaman gecirecegimiz adamakilli yerler belli. Küçük bi ile sahip olabilirz fakat bu. Herşeyden mahrum yasicaz anlamına gelmez seçimlerde boldan atilan su yapilacak bu yapilacak DİE vaadlerde bulunan büyüklerimiz ? Nerde baslatiliyo temel atiliyo. Ama ilerleme söz konusu bile değil. Ben kendi memleketimden gittikten sonra ne yapayım. Gelişmeyi. Öğrenciler gelmek tercih etmek bile istemiyorlar. Buraya. Neden bi faaliyet yokki. Ölü şehirden hic bi farkimiz yokki lütfen duyarli olalim artik at gözlükler ini cikaralim bi etrafa bakinalim. Bu insanların bizden beklentileri nedr bi oturup tartisalim siyaset parti kavgasini birakalim biraz olsun halkımızın dertlerini dinleyelim ihtiyaçları gözden geçirelim bnce çok bisey istemiyoruz hakkimiz olan şeyi dile getiriyorz. Ve arkadasim gerçekten çok güzel anlatmissin. Giresunun bu durumun u senide ayrıca tebrik ederim. Yazinida hemen paylasiyorum belki yetkililerimizden bi duyan yada gören olur… Saygılarımla…

  10. Fatih Kardeşim Vakti zamanın ,Giresunun Sosyalleşmesi adına bizler çok bedeller ödedik..Ama Bir dönem geldi kısmende olsa başardık..Bir dönemi başlattık , Eğlence yerleri ,Discolar açıldı Kumyalı ,Güre sahillerinde..Can Bar ,Aretias v.s örnek vermem gerekirse.Lakin o dönemde biden sonra kapandı sanırım artık..Giresun adına bireysel olarak çabalarımız hep oldu ..yılmadık özel tv ler yokken TRT lerde programlar yaptık…Giresunlu olduğumuzu ,Giresun Uşakları olduğumuzu üstüne basa basa söylettik..Uzun lafın kısası bizden sonrada pek bireysel çaba içinde bulunan olmadı bildiğim kadarıyla..Velhasıl senin gibi sesini yükselten ,buna isyan edip üzüntü duyan kaç kişi vardır..Haziranda göreceğiz ve İnşallah yanılıyoumdur, Giresun cephesinde değişen bir şey yok..Onca ezikliğe ,unutulmuşluğa,yalnız ve kaderine bırakılmışlığa rağmen…Saygılar..

    (Yazını severek paylaştım)

  11. Gayet yerinde bir yazı olmuş. Sadece içinde olduğum bir örneği dile getireyim. 2 senedir belediyesinden siyasi organlarına kadar ulaştık ama nedense Tiyatro oyunu getiremeyen ve sürekli çeşitli bahaneler öne süren bir yer haline dönüşmeye başladı. Yılda bir kez festival ile halka ulaşmış olunmuyor. Ankara’da tiyatro ile iç içe olan bir Giresunlu olarak bunları görmekte yazmakta acı!

  12. Çok abartıyorsunuz yada yapılanları görmezden geliyor sunuz

  13. Tüm siyasiler ve kanına dokunanlar, rakiplerine karşı prim yapmak için sanki onlara söylenmiyormuşcasına paylaşım yaparlar yada eleştiri almamak adına tebrikte bulunurlar:) Tebrikleri bırakında icratlarınızı gorelim sayın yöneticiler seçimden seçime görüsmeyelim artık…

  14. Baş ağrıtan gayet güzel bir yazı olmuş.. Yakındır bu devranın tersine dönmesi.. O burnu havada, kendini Giresun’un sahibi, ağası zanneden Bütün siyasetçiler, hizmet etme mecburiyetinde kalacaklar!!

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.