
2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.
Giresun Üniversitesi’nin web sitesi neden böyle vasat? (Açıklama geldi)

Bu yazı yayınlandıktan birkaç saat sonra Giresun Üniversitesi’nin Twitter hesabından tarafımıza açıklama yapıldı. Açıklama yazının sonundadır.
Merhaba, uzun bir aradan sonra tekrar karşınızdayım. Bu kez sektörümle alakalı olan ve benim de bir hayli canımı sıkan bir konuya değinmek istiyorum. Günümüzde her şirket ve kurum öncelikli olarak web siteleri tarafından temsil ediliyor. Ve her yıl web sitesi sektöründe milyonlarca lira paralar dönüyor. Yani web siteleri sadece duyuru yayınlamaya yarayan bir kitle iletişim aracı değil.
Giresun Üniversitesi, Türkiye’deki diğer üniversiteler ile karşılaştırıldığında çok rezil durumda kalacak bir tasarıma sahip web sitesiyle kamuoyunun karşısına çıkıyor. Şuan kime sitem ettiğimi bilmiyorum, bu siteyi kimlerin düzenlediğini de bilmiyorum. Büyük ihtimalle Bilgi İşlem’den yönetiliyordur. Yazıyı yazmamdaki tek amaç, kimseyi kırmadan, üniversitenin web site yapımı için biraz para harcaması gerektiğini ifade etmek. Bunun neden gerektiğini yakından örneklerle sizlere ispatlayacağım. Bu arada sitenin adresi: giresun.edu.tr
GENEL DİZAYN
Dünyadaki yeni web siteleri artık daha taze ve konuyla alakadar şekilde tasarlanıyor. User Experience (UX) yani Kullanıcı Deneyimi denilen olay da bunun üzerine kurulmuş bir sistem. Üniversitemizin genel görüntüsü ne yazık ki bu sistemleri alt üst ediyor. Geçen gün sektördeki profesyonel kişilerin de bulunduğu kişisel Facebook hesabımdan “Türkiye’nin en kötü web sitesine sahip üniversitelerini yazın” dediğimde, Giresun ismini sıkça duymak beni gerçekten üzdü. Gelen yorumlardan biri de tam olarak şuydu: “giresunu 5 yaşındaki çocuk çizip kodlamış beyler “
Yani durum sanıldığı kadar polyanna değil, aslında oldukça vahim. Sitede aradığımız içeriğe ulaşmak zor. Akademik Takvimi bulmak bile çile bana göre : ) Çünkü ben bile hala hangi sekmede olduğunu öğrenemedim. Sitenin üst kısmı biraz idare eder belki, ama alt bölümdeki navigasyon bölümü ve footer bölümü beni kahrediyor. Kodlamadan uzak, hazır tablolarla oluşturulmuş. Ve biraz da paint. Hadi her şeyi anladım da o hava durumlarının orada ne işi var? Öğrenci bugün Giresun’da hava nasıl diye neden üniversitenin sitesine girsin. Tamam hadi girdi diyelim, güzel bir fikir. Neden sitenin altında ve pat diye yerleştirilmiş, bunların sorgulanması gerekiyor. Yani işin özü sitenin daha fresh ve görsel bir tasarımla yeniden tasarlanması gerekiyor.
Yazının başında yakından örnekler vereceğim demiştim. Gelin yakındaki örneklere bakalım. Ordu Üniversitesi’nin web sitesini uzun zamandan beri takip ediyorum (odu.edu.tr). Eskiden kötü bir tasarımı vardı. Fakat yaptıkları yenilikle biraz daha hoş bir tasarım ortaya çıkarmışlar. Mükemmel diyemiyorum, çünkü onların da derdi aynı. Hızlılık konusunda büyük problemleri var. Javascript eklentileri birbiriyle çakışmış durumda.
Trabzon’daki Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne (ktu.edu.tr) ve Rize’deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne (erdogan.edu.tr) baktığımızda daha hoş bir tasarım karşımıza çıkıyor. Ajans kalitesinde bir tasarım olmasa bile, çevre üniversitelere göre gayet ideal.
Sahil şeridimizin en iyi web siteli üniversitesi de sanırım Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (omu.edu.tr)
SOSYAL MEDYA?
Üniversitemiz az buçuk sosyal medyaya giriş yaptı. Facebook hesabı açılmış yeni gördüm, paylaşılan içerikleri ve kapak fotoğrafı dizaynını vs bahsederek daha fazla ilgili kişileri kırmak istemiyorum, çünkü bir emek var. Üniversitemizin Twitter hesabı da var, fakat kapalı profil. Yani tweetler gizlenmiş. İsteyen herkes takip edemiyor. Neden gizli?
Tabi o hesapların resmi olduğu da şüpheli, ama üniversite bu karmaşayı önleyecek bir adım da atmıyor. En acısı da üniversitenin resmi sitesinde bulunan sosyal medya linkleri de çalışmıyor. Bu öğrenciler nereyi takip edecek?
CENAZE TAZİYELERİ
Üniversiteler neden taziye mesajları yayınlıyor? Bunu birkaç üniversitede daha gördüm. Fakat bizdeki mesajlar ufak bir duyuru şeklinde değil de, anasayfadaki slider’da tam sayfa olarak veriliyor. Yine amacından sapan bir hareketle daha karşı karşıyayız. Üniversite sitesi benim bildiğim daha bilimsel şeyler yayınlar, ya da gelişmelerden bahseder. Ama ülkemizdeki üniversiteler uzaktan akrabalara dahi taziye mesajı yayınlıyor. Bilmiyorum bu sadece benim mi gözüme batıyor, ama hiçbir öğrenci ne oluyor bu sitede demiyor. Tabi bu yazı aslında Türkiye’deki üniversitelerin geneline hitap edilmiş bir yazı. Çünkü aynı sorunlar sadece Giresun’da yok. YÖK’ün bu konuda genelgesi var mı onu da çok merak ediyorum doğrusu.
Ben Giresun Üniversitesi‘nde okuyorum diyorum; “sandığınız gibi değil, yeni binalar yapıldı, güzel bir yer, tercih edin” şeklinde arkadaşlarıma tavsiye ederken; arkadaşlarım ilk olarak siteye giriyor. Ve verdikleri cevapları sanırım tahmin ediyorsunuzdur :)
Ayrıca bu web sitesi sadece Üniversite’yi değil, Giresun’u da temsil ediyor.
Web sitesinin, yapılan yeni binalardan daha da önemli bir detay olunduğunun bilinmesi gerekiyor ve bu konuda acilen harekete geçilmesi; tasarımın ise üniversitemizin yeni binalarının görsel görüntüleriyle harmanlanarak yeniden taze bir şekilde tasarlanması gerekiyor. Umarım sesimiz ulaşır!
Giresun Üniversitesi hakkında en detaylı bilgiyi özel hazırladığımız sayfadan alabilirsiniz.
GELEN AÇIKLAMA
Yazının ardından birkaç saat sonra Giresun Üniversitesi Twitter hesabından @giresunblog’a açıklama gönderildi. Yapılan açıklamayı da sizlerle paylaşıyorum.

8 Comments
Leave a Reply
2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.
Yüksek lisans tezi hazırlama
Yükseköğrenim düzeyleri eğitim/öğretim sistemlerinde lisans aşaması ile doktora aşaması arasında adeta köprü vazifesi görür nitelikte olan yüksek lisans seviyesi programlar, son dönemlerde tahminlerin de üzerinde oranla öğrencilerin ilgi odağı haline gelmiş durumdadır. Öyle ki artık yalnızca bir fakülte mezunu olmak kesinlikle yeterli bir adım olarak görülmemektedir. Programların yaygınlaşması sonucunda yüksek lisans tezi hazırlama tetkiklerinin de paralel biçimde arttığı ortadadır.
Akademik sistemler içerisinde keskin standartların mevcut olmaması, vakıf üniversitelerinin gittikçe yaygınlaşması gibi sebeplerle ülke genelinde, hatta dünya üzerinde vetirenin standarttan uzak olduğu hemen hemen konunun ilgili tüm taraflarınca kabul edilmektedir. Bu noktada anlatılmak istenen temel düşünce alt yapının ne derece sağlam temeller üzerine atıldığıdır.
Öyleyse yüksek lisans tezi hazırlama konusunda en azından belirli kıstasların gerçekleştirilmesi ve dönemin belirli standartları içermesi gerekmektedir (Akademik araştırılarda yüzde 100 standart oluşturulması zaten mümkün değildir. Anlatılmak istenen en azından danışmanların ortak payda etrafında topyekûn olarak benzer taleplerde bulunmalarıdır).
Sonuçta yüksek lisans tezi hazırlama aşamasına geldiniz ve herhangi bir nedenle süreç içinde profesyonel destek ihtiyacınız var ise bizimle irtibat haline geçtiğiniz takdirde sizlere –gereksinimleriniz etrafında- kılavuzluk edebileceğimizi ifade etmek istiyoruz.
http://www.portakaltez.com/yuksek-lisans-tezi-hazirlama/
typo3 kullanıyor olmaları iyi bir arayüz yazılmasına engel değil zira sistem acık kaynak kod olarak dağıtılmakta ve eklentilerine ulaşmakta oldukca uygun üniversitenin yetkilileri bunlara dikkat ederek iyi bir arayüz hazırlayabilir yapamıyorlarsa yapmasını bilenlere yaptırsınlar :) Giresunlu olarak BU SİTE BİR REZİL demekten UTANIYORUM. Anlayana artık
Yılın en iyi yoneticisine sahip olduğu için olmasın
Harika bi konuya deginmissin. Umarım yolda yumruk yemezsin :)
yani şehirde birde en güzel şey oturup film izlemek saatlerce.
http://www.birdenizle.net/
Çok iyi bir konuya değinmişsinis isteseler daha profesyonel ve kullanıcıya hitap eden bir arayüz geliştirebilirler. Bunun yanı sıra mebin siteleri de çok vasat bir durumda bir resim 5 dk da yükleniyor. Devlete bağlı sitelerin cms içerik yönetim sistemini kullanmalarını tavsiye etmiyorum. Umarım Sesimiz bir yerlere ulaşır. Daha tasarımsal, daha flat JavaScript kod artıklarından arındırılmış kırık link içermeyen bir hal almasını umud ediyorum.
İlk olarak değerli kardeşim çok doğru bir konuya değinmişsin, bu konuda seni tebrik ediyorum. Artık web sayfaları şehirlerin, üniversitelerin, kurumların yüzü konumunda. İnsanlar Google’a Giresun yazdıklarında ilk 4 sırada Belediyenin, Valiliğin ve Üniversitenin web sayfaları görünüyor. Bu da Giresun’u tanıtmak amacına uygun olarak bu sitelerin belirli bir standart etrafında olması gerektiğini gösteriyor. Sen üniversite dedin ben valilik diyorum. Durum aynı ya insan bir düşünür bir valilik web sitesinin başlığı olmazmı kodlara bakıyorum manzara şu “
Harika bi konuya deginmissin. Umarım yolda yumruk yemezsin :)