
2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.
Giresun Havalanıyor

Giresun ve Ordu halklarının onlarca yıldır beklediği havaalanı projesinin sonuna yaklaşılıyor. Türkiyede bir çok küçük şehirin bile sahip olduğu havaalanı bizim için bir aralar hayaldi aslında. Giresunlu ve Ordulu şehir dışlarında ve kendi şehirleri içerisinde oldukça yüksek bir nüfusa sahip. Dünyada toplamda 3 milyon civarı olduğu tahmin edilen Giresunlu ve ordulu için çok geciken bir proje aslında. Bu şehirler sadece İstanbulda bile dörtyüzer binin üzerinde nüfus barındırıyor ve bu insanlar sık sık memleketlerine gidip geliyorlar. Ancak gerek coğrafi şartların yetersizliği, gerek ekonomik kaynakların yetersizliği ve gerekse de doğru temsil edilememekten bu iki il Dünya ile bağlantısından yıllarca mahrum kaldı.
Peki neden bu havaalanı ortak yapılıyor? Yada neden özellikle bu iki ilin arasına kuruluyor diye sorabilirsiniz. Hemen kısaca bu konuya da değinelim. Tabi ki bu iki ilin halkı nedenlerini biliyor ancak biz illerimizi pek tanımayanlar için konuyu kısaca açacağız.
Giresun ve Ordu illerinin merkezleri birbirine oldukça yakın sadece 4o km’nin biraz üzeri. Karadeniz sahil yolunun bu hattı oldukça geniş kısa bir sürede merkezler arası ulaşımı sağlayabilirsiniz. İşte bu yakınlık ve coğrafi şartlarının benzerliği gereği bu illerin halkları hep ortak havaalanı düşünmüş ve olabilecek tek yerde deniz üzeri olarak tasarlanmış. Belki şimdi denizin doldurulmasını eleştirenleriniz olabilir ancak bu başka bir konu olur. Hiç girmiyeceğim. Yani konum olarak havaalanı Giresun’un Piraziz ilçesi ile Ordu’nun Gülyalı ilçesi arası mevkiidedir.
Daha önce açıklanan açılış tarihlerine yetiştirilemeyen havaalanın en son 2015 martında açılacağı açıklaması yapıldı. Tahminler ise bu sefer sürecin uzamayacağı yönünde. Keza sonuna neredeyse gelindi. Zaten alt yapı çalışmaları biten projenin üst yapısıda hızla ilerliyor. Havaalanı maliyeti ise 200 milyon doların biraz üzeri iken alan için tahmini değer şimdiden 3 milyar doları geçmiş bulunmakta. Bu rakamda bir yanılgı olmaz ise proje sadece kendi alanı gereği bile devasa rakamlarda karda.
Projenin bir diğer büyük kar alanı ise çevre bölgelere olacak. Özellikle Giresun’un Piraziz ve Bulancak ilçeleri havaalanına 5-10 dakika mesafede bulunmalara gereği büyük bir değer kazanımıyla karşı karşıyalar. Sanayi bölgesi ve yatırımlarına sahip Bulancak ilçesi ciddi bir atılım içerisine girecektir. Düz alanının çokluğu ve kullanılabilirliği yeni yatıtırımlar için bir diğer cazip sebepler olacaktır. Hiç şüphesiz Giresun merkezde pastada payı büyük olan yer olacak. Mesafe olarak 15-20 dk uzaklıkta bulunan yerleşke bu konumda çok avantajlıdır.
Başka bir durum ise Doğu Karadeniz turizmine katkı. Havaalanın açılışıyla çoğu hava yolu tercih eden turda bölgemize gezi için bu mevkiyi seçecektir. Buna tur dışı özel gelen insanlarda dahil. Trabzon havaalanının Doğu Karadeniz’in ortasında bulunması sebebiyle Ordu-Giresun havaalanı plan olarak turların başlaması için iyi bir başlangıç yeri. Çünkü Trabzon’dan sonra Karadeniz turu için Artvin-Rize’ye gidilip daha sonra aynı yoldan dönülüp Giresun-Ordu’ya gitmek oldukça zor. Havaalanı bu durumuda kolaylaştıracaktır. Yani bir seferde bütün Doğu Karadeniz gezilebilecek.
Giresun’un merkezi bir ulaşım bölgesi haline geleceğine de değinmeden olmaz. Doğu Karadeniz’in açılan kapısı, girişi konumundaki şehrimiz havaalanı ile layık olduğu değerlere ulaşacaktır. Kimi zaman yol üzerinde sadece durmalık olarak bakılan Giresun zamanla ulaşımın kalbi haline gelecektir.
Hiç şüphesiz hangi sebepten olursa olsun havaalanı açılışından çok kısa bir süre içerisinde ilimize kısa yada uzun vadede büyük kazanımlar sağlayacak. Giresun’un ismine bir çok alanda marka değeri sağlayacak bu havaalanının katkıları tabi ki bir ölçüde de biz Giresunlulara bağlı. Şehrimizde gerçekleştireceğimiz projeler ve yatırımları hep havaalanını da katarak yapmak gerekir. Nerede ne olur, neresi nasıl olur diye sadece düşünüp, tartışmak yerine icraata geçmemiz gerekiyor. Özellikle burda başta şehirde bulunan yatırımcılara ve Giresun ili sınırları dışındaki Giresunlulara büyük bir görev düşüyor. Bölgenin geleceğinin önümüzdeki kısa zamanda çizileceğinin farkında olmamız gerekiyor. Küçük çaptaki esnaflardan büyük iş adamlarına kadar sahip çıkılması ve değerine değer katılması gereken bu havaalanına geleceğin gelişmiş, daha modern ve ekonomik kazanımlar sağlamış Giresun’u için ihtiyacımız var. Yani kısaca Giresun kalkışa hazır sevgili hemşehrilerim hazır olmayan yolcumuz kalmasın.
9 Comments
Leave a Reply
2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.
Havaalanının ne kadar riski var bilemiyorum ama tabi ki Karadeniz bu belli olmuyor. Ancak İnşallah öyle bir şey olmaz.
Heycanla açımasını bekliyoruz insanlıa hayırlı olsu Emeği geçnlere teşeküler !!!!!!!!!!
Turizmci olarak fikrim turlar ordudan başlar batumda biter. Bayumdan uçakla vatandaş gider yada tam tersi. Önemli olan konaklamayı sağlatmakta
Konaklamada özellikle Piraziz çok önemli bir nokta bu ilçeye otel yatırımları en büyük temennimiz.
Benim gibi yurtdişından gelen vatandaşlar icin ve ogrenciler icin cok iyi olacak trabzona günde birkac ucak az iner bizim yolculuk(3 saat yurtdışından/1.5 saat istanbul trabzon arası ve sonunda bitecek olan 2.5 saat havaş yolculugu)
Ben kendim bu yolculugu bu sen 4 defa yaptım
Emin olun sadece yurt dışı için değil yurt içi seyahatleri için de çok şey değişecek. Türkiye büyük topraklara sahip bir ülke kara yolu saatlerimizi alıyor.
çok iyi olacak giresun için
Gunluk ucak kalkacakta neyse samsuna ucak fazla inis yapmiyor trabzon varken zor ancak yurtdisindan gelen Türklere yarar bi boka da yaramaz
Bu ile istihdam sanayi lazim gencler bosta
İstihdam ve sanayi olayına katılıyorum ancak bu Ordu- Giresun havaalanı Trabzon ve Samsunu yakın bir zamanda geçecektir bundan eminim.