Giresun Adası’nda Bizans İzleri
Giresun Adası tarihi Milattan Önce 3. Yüzyıla dayanan ve Karadeniz’in yaşanabilir tek adası olma özelliğine sahiptir. Yıllardır adada yapılan arkeolojik kazılarda birçok Bizans mezarı gün ışığına çıkarıldı. Aynı zamanda Bizans Dönemi’ne ait başka kalıntılar da keşfedilmeye devam ediliyor. Yaklaşık 40.000 metrekarelik yüz ölçümüne sahip adada 2011 yılından günümüze kadar 3 farklı kazı çalışması yapıldı. M.Ö 300’lü yıllardan 19. Yüzyıla kadar adanın kesintisiz bir yerleşim yeri olduğu kazılar sonucunda tespit edildi. Ada etrafının surlarla çevrili olmasının yanı sıra, manastır, kilise ve sarnıçlar adada bulunan diğer yapılardan.
Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gazenfer İltar,
Giresun Adası’nın Osmanlı döneminde üs olarak kullandığını vurgulayarak, “Şapel ve pitosların olduğu alanda 2 farklı kazıyı devam ettiriyoruz. Şapel çevresinde yaptığımız kazılarda bol miktarda mezarlar tespit ettik. Düz gömü veya çerçeveli mezar şeklinde olup bazı mezarlar iskeletlerin baş kısmına tuğla, çatı kiremitleriyle koruma altına alındığını gördük. Bazı mezarlarda toplu gömü söz konusu, değişik yüzyıllarda üst üste gömü söz konusu olduğu için bir sonraki dönemde gömü yapılırken çıkan iskeletlerin başka bir mezara toplu gömüldüğü de görülüyor” şeklinde konuştu.
Seorative Bilişim Hizmetleri
26 Ocak 2016 at 23:43Bizans izlerini görmek insanı tuhaf yapıyor, bundan seneler önce bu topraklarda onların yaşadığını bilmek vay be dedirtiyor..
Seorative Bilişim Hizmetl
28 Kasım 2018 at 20:37Bizans izlerini görmek insanı tuhaf yapıyor, bundan seneler önce bu topraklarda onların yaşadığını bilmek vay be dedirtiyor..