2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.

Giresun Adası hasreti bitiyor, mitolojik yolculuk bu yaz başlıyor

Herkül’ün altın postu aramak için geldiği ve amazon savaşçı kadınlarının erkeklerden uzak bir dünya kurarak yaşadığı başta olmak üzere birçok efsaneye sahip olan Giresun Adası’na mitolojik yolculuk bu yaz başlıyor!

Zamanda yolculuk projesi, dev dinazorlar, sesli müze, ahşap yürüyüş yolları ve botanik park projeleriyle bu yıl ilk kez turizme açılacak olan Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tek adası Giresun Adası’na efsanelerine uygun şekilde tematik korsan tekneleriyle gidilecek. Altın Post Adası ya da Tematik Ada olarak da adlandırabileceğimiz Giresun Adası, artık şehrimize her yıl milyonlarca turist çekebilecek büyük bir potansiyele sahip hale geliyor. Giresun Valiliği tarafından planlanan ve Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından desteklenen yeni ada projesi, en uzun yaşanan kent olan Giresun’u Türkiye’nin önde gelen turizm destinasyonlarından biri haline getirecek.

Giresun Adası’nı özel kılan şeyler

Yapılacak projelerden bahsetmeden önce, Giresun Adası’nı diğer adalara göre özel kılan özelliklere gelin birlikte göz atalım;

AltınPost Efsanesi: Herakles (Herkül) ve Argonautlar AltınPostu bulmak için Tekne ile Yunanistan’dan Giresun Adası’na gelirler. Bu mitoloji Avrupa’nın en önemli hikayelerinden birisidir.

Amazon Efsanesi: Savaşcı kadınlar olan Amazonların bu adada erkeklerden uzak bir dünya kurdukları efsanesi vardır.

Hz. Yusuf Heykeli Efsanesi: Hz. Yusuf’un altından heykelinin bu adada saklandığı düşünülmektedir. Yunanlılar bu heykeli bulmak için tarih boyunca Giresun Adası’na 40’dan fazla sefer düzenlemiştir.

Hamza Taşı: Doğum anlamına gelen bir kelimeden üremiştir. Çevresini dönene güç verdiğine ve çocuk sahibi olmasının kolaylaşacağına inanılır.

Kuş çeşitliliği: 22 çeşit kuş vardır ve 4’ü küresel koruma altındadır. Kuş gözlemciliği giderek gelişen bir turizm trendidir.

Defne Ağaçları: Defne, mitolojide önemli bir yere sahiptir. Defne ağacı adada bolca bulunmasına rağmen Karadeniz’de başka yerde bulunmamaktadır.

Doğu Karadeniz’deki Tek Ada: Doğu Karadeniz’de turistin denize çıkacağı tek destinasyondur.

Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı: Koruma Statüleri ile turistin ilgi odağı haline gelebilecek değerlere sahip olduğu tescillenmiştir.

Akdeniz İklimi: Karadeniz Bölgesi’nde Akdeniz ilkiminin görüldüğü tek yer Giresun Adası’dır.

Yeni Giresun Adası Projesi

40 dönümlük bir alanı kaplayan Giresun Adası manastır harabesi ve sur gibi tarihi kalıntıları da bünyesinde barındırıyor. Yapılacak restorasyonlarla gün yüzüne çıkarılacak olan arkeolojik kalıntılarla birlikte Giresun Adası hem bir müze, hem de doğal bir ortam olarak karşımıza çıkacak.

Mitolojik Mavi Tur

Korsan tekneleri ile Karadeniz’in durgun sularında balık-ekmek keyfi yaşayacaksınız. Tarihi Giresun Kalesi ve Gedikkaya’nın önünden geçerek Doğu Karadeniz’in tek adasına yolculuk edeceksiniz. Hiçbir yerde görmediğiniz kadar kuş ve duymadığınız kadar mitolojik hikaye adada sizi bekliyor olacak. Doğal ve Arkeolojik sit alanı olan ve önemli doğa alanları listesinde yer alan Giresun Adası’nı asla unutamayacaksınız.

Zamanda Yolculuk

National Geographic’in kapak yaptığı, BBC’nin belgeselini çektiği, bir çok filme konu olan yunan mitolojisinin en önemli karakteri Herkül’ün Giresun Adası’ndaki AltınPost Macerasını Herkül’ün kendi ağzından dinleyecek, M.Ö. 800 yıllarının Karadeniz Mutfağını tadacaksınız. Dünyada ünlü Zamanda Yolculuk konseptinin Uluslararası Bridging Ages üyesi olan Türkiye’deki tek uygulamasını asla kaçırmayın.

Sesli Müze

Adanın girişindeki Ziyaretçi Merkezi bölümünden sizlere verilecek olan kulaklıkla adayı dolaşırken adanın tarihi ve kültür eserleri hakkında bilgi alabilirsiniz. 3 dilde hizmet veren kulaklık yaklaştığınız her eser hakkında otomatik olarak anlatmaya başlayacak. Karadeniz’in ilk sesli müzesinde turist olmanın tadını çıkaracaksınız.

Dev Dinazorlar

10 metre yükseklikte hareketli ve sesli dev dinazorlarla fotoğraf çektirmek, onları izlemek için en iyi yerdesiniz.

Popüler Dinazor Çağı Müzelerinin açık hava uygulamaları ile karşılaşacağınız Giresun Adası’nda dinazorlarla tanışacak ve fotoğraf çektirmek için sıraya gireceksiniz. Dinazorlar orjinaller seslerini dinleyecek ve bulundukları yerde hareket ettiklerini göreceksiniz. Dev kanatlı dinazor Herkül’ün mitolojide Giresun Adası’nda savaştığı anlatılan Stymphalus Gölü’nden gelen kuşları simgeleyecek.

Havadan Ahşap Yollar

Çok özel bir mekan olan Giresun Adasında yer yer ağaçların zirvesine çıkan ahşap yürüme yolları ile adayı dolaşacaksınız. Fotoğraf çektirecek, vahşi bir doğa alanında olmanın tadını çıkaracaksınız.

Botanik Ada

Karadeniz’in Akdeniz bitki örtüsüne sahip tek noktasında, Defne ağaçları altında yürüyebilirsiniz. Küresel koruma altında olan 4 kuş türünü görebilmek için, 22 çeşit kuşun yaşadığı, 4 kuş türünün üreme alanı olarak kullandığı adaya mutlaka uğrayın. Tepeli Karabatak’ın Türkiye’deki 2 üreme alanından birisini gözleyin.

Proje bu sezona yetiştirilecek

Giresun Adası’nı Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonu haline getirecek olan projenin bu yaz sezonuna kadar yetiştirilmesi planlanıyor. Başta Giresun Valisi Sayın Hasan Karahan olmak üzere, projede emeği geçen herkese; şehrimize kazandırmış oldukları bu değerli eserden ötürü Giresun Blog adına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bu yazıyı paylaşın
Fatih Özdemir
Fatih Özdemir

Giresun Blog Proje Yöneticisi - 10 yıldır blog yazıyor, arada video çekiyor, her fırsatta geziyor ve freelance dijital projeler tasarlıyorum.

Articles: 119

20 Comments

  1. özellıkle ahşap yollar çok ilgimi çekti çünkü adanın yeşilliği kalmaz gelenlerden bu projeye göre.Çimlere basmamak lazım… :) Bir de bir ricam var. Huafelerin yeniden canlanmasına izin verilmemesini istiyorum. Yalnızca tanıtıcı amaçlı olmalı

  2. Okumak bile heyecanlanmama yetti :) İnşallah en kısa zamanda hayata geçer. Artık Giresun farkını gösterelim herkese.

  3. İnşallah kağıt üzerinde kalmaz bu proje de. Tıpkı kaleden teleferik projesi gibi…

  4. Proje sürecini giresun turizm altyapı hizmet birliğinin sayfasından takip edebilirsiniz. Sayın valimiz Hasan Karahan’ın videolu basın bültenini izlemelisiniz.

    • Eda Hanım, doğallığın korunması için herhangi bir betonarme yapılanmasına müsaade edilmeyecek.

  5. Bu kadar iş sezon sonuna kadar nasıl bitecek merak içindeyiz haydi bakalım

  6. İnsanların bilgilendirmeniz çok güzel ayrıca giresun’un özel bir bloğu olması ayrı bir güzel tanıtmanız verdiğiniz ve vereceğiniz tüm bilgi ve görsel öğeler için teşekkürlerimi sunar başarılar diler ellerinize sağlık …

  7. bu sezon için ihtimal vermiyorum . . Proje nasıl şekillenecek bilmiyorum ama bu sene için uygun olmaz zamanla yapılsın ama eşi benzeri olmasın derim . Kalite eşittir biz olalım

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.