
2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.
Fındık yoksa çikolata yesinler

Söz konusu Giresun ise fındık her zaman baş aktördür. Yıllardır şehre para kaynağı olmuş, Giresun halkının önceliklerinin ilk sırasını almıştır. Giresunlu ister şehir merkezinde yaşasın, ister şehir dışında hatta yurt dışında yaşasın fark etmez. O bahçeye girilecek ve o fındık toplanacak. Aynı zamanda Giresunlu fındığın daldaki hali olan çotanak halini spor branşlarında amblem yapmış, taraftarına da çotanaklar ismini vermiştir.
Dünya fındık üretiminin yüzde %65’ini Türkiye karşılıyor. Dünyada en kaliteli fındık ise hiç şüphesiz şehrin ismini verdiği Giresun kalite fındıktır. Firmalar Giresun fındığı için adeta yarışır. Çünkü iklim şartları gereği diğer yerlerde üretilen fındığa göre daha yağlı ve daha lezzetlidir. Peki üretimde ki bu yüksek oranımıza ve avantajlarımıza rağmen fındık hak ettiği değeri görüyor mu? Hayırlarınızı duyar gibiyim.
Öncelikle fındık borsası Almanya’nın elindedir. İlginç olan ise Almanya’da fındık üretimi yoktur. Ayrıca dünyanın ve ülkemizin bir çok bölgesinde kalitesiz fındık üretimi yapılır. Buda tam anlamıyla fındığın değerine ve fiyatına bir darbedir. Zaman zaman fındıkta hasılat düşüklüğü olur ki geçen sene Mart sonu kar yağması sonucu oluşan don olayında da bunu çok ağır bir şekilde gördük. Giresun’da fındık üretimi kat ve kat düştü. İşte bunun gibi Giresunlunun elinden alınan bir çok avantajı geri kazanmanın çok iyi bir yolu ve alternatifi var: Çikolata.
Çikolata Almanya’nın fındık borsasını elinde tutmasına sebep olan, fındığın değerine değer katıp piyasaya tekrar kazandıran, hızlı bir tüketim gıdasıdır. İnsanoğlu çikolataya adeta bayılır. Çikolatanın temel ürünü kakaodur ancak bir o kadar temel ürünlerinden biride fındıktır. İyi bir yerden kakao ithaliyle Giresun fındığı hiç şüphesiz marka bir lezzet yaratacaktır. Alman firmalarının yaptığı da budur. Dünyada sayısız ünlü çikolata firmaları varken dünyaca ünlü bir fındık firması yoktur.
Şehrimizde çikolata sektörü yeni yeni gelişmektedir. Daha yolun çok başındayız ancak iyi bir yoldayız. Giresun’un özellikle merkezinde Atatürk Meydanı ve Gazi Caddesi’nde sık sık görebilirsiniz çikolata satan satış yerleri. Hatta bunlar içinde markalaşmaya başlamış ve birden fazla satış yerine sahip olanları da vardır. Giresun’a gelen insanlar sadece çerezlik fındık almak dışında çikolata da almaya başlamışlardır. Ancak dediğim gibi yolun çok başındayız ve şuanda sahip olduğumuz yerler küçük ve şehir çapında yerlerdir. Bir limana sahip olan, yakın zamanda da bir havalimanına sahip olacak olan Giresun, kaliteli fındığı da göz önünde bulundurularak çikolata adına daha büyük işletmeleri ve fabrikaları hak eden bir şehirdir.
Artık fındık adına büyük düşünme zamanı geldi ve geçiyor. Çikolatayla özdeşleşmenin Giresun’a çok yakışacağını ve çikolatanın başta ekonomik olmak üzere şehre büyük değer katacağını düşünüyorum. Bu doğrultuda akıllıca politikalar uygulamak ve yatırımlar yapmak konusunda biz Giresunlulara büyük görevler düşüyor. Konunun ekonomik içerik olduğu her yazımda bunu söylüyorum ancak kimse gelip şehrimiz için bu adımları atmaz. Giresun’u büyütecek, geliştirecek ve değiştirecek olan yine bizleriz.
Yazımı son bir bilgiyle noktalamak istiyorum. Çoğumuzun da bildiği gibi yapılan araştırmalara göre çikolata vücuda mutluluk hormonu salgılatır. Günümüzde aslan payını başka şehirler ve ülkeler alıyor ancak belkide bir gün bu mutluluğun ülkemizde ki hatta dünyada ki merkezi Giresun olur kim bilir. Sizce de Giresun’a çok yakışmaz mı?
3 Comments
Leave a Reply
2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.
Çok güzel bir makale olmuş öncelikle çok haklısınız sizi sıkca takip ediyorum
Yazı için teşekkürler. Çok yapıcı konuşmuşsunuz. Dilekleriniz İnşallah Allah katında kabul görür ve yatırımcılar nezdinde yankı uyandırır. Nezdimce bir iki ilave de ben yapayaım istiyorum. Geçen sene fındığı vuran don sebebiyle bu yıl fındığın fiyatı üretici açısından bakıldığında 15 liralık baz rakamın üstünde bir açılış yapabilir. Ben bunu şöyle yorumluyorum. Fındığını terketmeyip ;yazıda da belirtildiği gibi il dışında bile olsa o bahçeye girip fındığına bakan, toplayan Giresun’lu emeğinin karşılığını sonunda buldu. Çünkü 15 lirayı baz alırsak 100 kilo fındık 1500 lira ediyor. Ben küçükken hayalimdi bi çuval fındık bin lira olsa diye :)ve anladım fındık sahipsiz değil ! Çok yakındı Giresun’lu fındığa kimse sahip çıkmıyor diye amayaratan sahip çıkıyor çok şükür. Bu yıl don nedeniyle az olan fındığın olanı da çürüklüydü,fakat kilosu da 17 lirayı geçti. Eski fındık yeni fındıktan daha çok para etti. Başka zaman herhangi birine şu kurduğum son iki cümleyi sarf etseydim o dediğin olursa ancak mucize olur derdi herhalde. Fındık bahçelerini terketmeyip direnen,çabalayan kardeşlerimizin çabası hak katında ödüllendirildi diye düşünüyorum ben bu yüzden. Allah onlardan razı olsun ve fındık böyle giderse biter diyen karamsar haber yayanlara da buradan tekrar ” Allah’tan ümit kesilmez ” sözünü hatırlatıyorum. Ve son olarak ben de diyorum ki sıra yatırımcılarda. Lütfen bu fırsatı ve pazarı görün artık. Fındık altın değerinde daha ne olsun yaa…
Evet sizinde dediğiniz gibi fındığın önü kesilmemeli. Genç kuşağa bakın bu işten para kazanabilirsiniz , ekonomisi çok iyi olarak gösterilmeli ve de olmalı. Yoksa her geçen gün tarımdan uzaklaşan Türkiye için yediğimiz içtiğimiz her şey ithal haline gelecek.