2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.

Doğa Harikası: Bektaş Yaylası

Merhaba sevgili dostlar; bu yazımda sizlere doğa harikası olarak nitelendirdiğim bir yaylamızı tanıtacağım. Bektaş Yaylası resmi adıyla Bektaş Turizm Merkezi Dereli ilçesi sınırları içerisinde fakat yaygın olarak Bulancak halkı tarafından kullanılan bir yaylamızdır. 1990 yılında turizm alanı ilan edilen Bektaş Yaylası Giresun il merkezine 56 km uzaklıkta ve 2030 metre yüksekliktedir. Bektaş Turizm Merkezi, çevresindeki Kulakkaya Yaylası, Melikli Obası Yaylası, Kurttepe Mevkii, Ahmetalan Yaylası ve Alçakbel Ormaniçi Piknik Alanı ile bir bütün teşkil etmektedir.

Bektaş ismi Hacı Bektaşi Veli hazretlerinin müridleri Türkmen Çepni’ler tararafından onun hatırasına hürmeten verilmiştir. Her sene binlerce kişiye rahatlama imkanı sunan yaylada uzun yıllardır elektrik, su ve telefon gibi altyapı hizmetleri mevcuttur. Yaylanın havası ve suları çok soğuktur. Yaz aylarında bile soba yakmak bir zorunluluktur. Yağış mevsiminde hava genelde sislidir fakat havanın açık olduğu zamanlarda oluşan doğa harikası vadilere çöken bulutlar inanılmaz güzel manzaralar yaratır.

Yaz başlarında bile yer yer kar görülen yaylada Kurttepe mevkii kışın kayak yapmaya uygundur. Yaz aylarında burada çim kayağı yapmak mümkündür. Kayak ile işi olmayanlar için ise Kurttepe’den manzaranın keyfine doyum olmaz. Doğa yürüyüşleri yapanlar için çok uygun parkurlar bulunmaktadır.

Yaz aylarında kurulan pazarla Bektaş Yaylası daha da renklenir. Yaylada pazardan alışveriş yapma imkanı sunulurken, fırın, manav, kasap gibi dükkanlar da düşünülmüş. Kır kahveleri de doğanın içinde sohbet için, ideal mekanlardan.

Ağaç sınırı 2000 metre olduğundan ötürü ağaçlık alanlar bulunmamakla beraber Bektaş Yaylası’ndan dağ çayırlarının ve kır çiçeklerinin oluşturduğu fotoğrafı izlemenin de insanı dinlendiren bir yanı vardır.

Bektaş yaylasında her yıl Ağustos ayında Bektaş Yaylası Kültür, Turizm ve Sanat Festivali yapılmaktadır.

Yapmadan Dönme

Eğer ki bir gün yolunuz Bektaş Yaylası‘na düşerse mümkünse o tarihler kış aylarının yoğun kar yağışı olan dönemleri olmasın. Çünkü bu dönemlerde yaylada yöre halkından birkaç meraklı ile devlet tarafından görevlendirilen bekçiden başkası bulunmamaktadır. Fakat eğer ki güzel bir günde yolunuz Bektaş’a düşerse işte o zaman kır çiçeklerinin arasında mangalınızı yapabilir, eşsiz manzaraya bakarak gün batımında çayınızı yudumlayabilirsiniz… Bunların dışında hazırlıklı giderseniz trekking ve çim kayağı da yapabilirsiniz.

Konaklama

Bektaş Yaylası’nda konaklayabileceğiniz 2 yıldızlı Karagöl Otel hizmet vermektedir.

Bektaş Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Bektaş Yaylası Turizm Merkezi’ne 3 farklı yoldan ulaşım mümkün olmakla beraber bu yollardan en kısası Giresun Merkez -> Kayadibi -> Erimez yolu üzerinden Yavuzkemal Beldesi’ne ve oradan da Konuklu köyünde bulunan Bektaş Yaylası’na çıkabilirsiniz. Bu yol 56 km civarında olup stabilize çalışmaları yapılmış bir yoldur. Bu yol dışında Dereli İlçesi yolu üzerinden Yavuzkemal Belde’sine gelerek aynı güzergahı takip edebilirsiniz. Bu yol ise 63 km civarında olup Yavuzkemal Belde’sine kadar asfalt yapılmış durumdadır. Bu iki yol dışında ise Batlama deresi tarafından Çaldağ ve İnişdibi Beldelerini geçerek aynı yola ulaşmak mümkündür. Yaklaşık 60 km uzunluğunda olan yolda yer yer asfaltlama çalışmaları devam etmektedir. Bu 3 yolun dışında ise Bulancak ilçesinden başlayan Kovanlık Belde’sinden devam eden yol ile de yaylaya ulaşmak mümkündür. Bu yol ise Bulancak ilçesinden 60 km mesafede olup yol durumu hakkında bilgi sahibi değilim. Mülki idareler tarafından ise Yavuzkemal Belde’si ile Konaklı köyü arasında yol genişletme çalışmaları yapılmış olup büyük araçların geçişine olanak sağlamıştır.

Kaynak: Giresun İli Turizm Rehberi, Dereli Kaymakamlığı Web Sitesi, Giresun Kültür Turizm İl Müdürlüğü, Vikipedia

Mekanları Foursquare'de görün!
Bektaş Yaylası’nı Foursquare’de görün!
Bu yazıyı paylaşın
Furkan Özcan
Furkan Özcan

6 Temmuz 1991 tarihinde Giresun'da doğdu. 11 yaşına kadar Tirebolu'da, 12 yaşından itibaren de Giresun Merkez'de yaşadı. Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi mezunudur. 2014 yılı itibariyle Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümü mezunudur. Giresun kültürü ile yakından ilgilenmektedir. Web ve grafik tasarımın yanı sıra, şiir, deneme, makale yazmak hobileri arasındadır.

Articles: 18

2 Comments

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2013-2015 yılları arasında Karadeniz'in en güzide şehirlerinden biri olan Giresun'u tanıtmak adına bağımsız yazarlarla başlattığımız Giresun Blog projemizle artık ilgilenemiyor olsak bile bu zamana kadar yazılmış olan birbirinden önemli yazıları sizlere arşivlemek istedik. Önemli bir kısmını da şehrimizin daha geniş kitlelerce tanıtımına destek olmak amacıyla Gezimingo seyahat sitesine aktardık. Dilerseniz birden fazla bağımsız yerel Giresunlular tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.